Mei 2023

De verlengde EUCLIDS-studie is ondertussen afgesloten.

In totaal zijn er 45 kinderen in de verlengde EUCLIDS-studie geïncludeerd.

Voor een overzicht van de wetenschappelijke publicaties kunt u kijken onder het hoofdstuk Kinderartsen bij Nieuws.

Heel hartelijk dank aan alle kinderen en ouders die mee hebben gedaan aan dit onderzoek.

 

Februari 2020

* In de verlengde EUCLIDS-studie zijn inmiddels al 42 kinderen met een bacteriële meningitis geïncludeerd.

* De PERFORM-studie beoogt met nieuwe genetische en eiwitanalyse technieken een verbeterde bloedtest te ontwikkelen voor een betrouwbare en snelle diagnose van ernstige bacteriële infecties bij kinderen met koorts (alleen kinderen met bacteriële infecties hebben baat bij antibiotica). De inclusies voor de PERFORM-studie zijn inmiddels afgerond. De volgende ziekenhuizen hebben hieraan meegewerkt: Franciscus Gasthuis Rotterdam, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg, Catharina Ziekenhuis Eindhoven, CWZ Nijmegen, Erasmus MC Rotterdam en Radboudumc Nijmegen.

November 2017

* In de verlengde EUCLIDS-studie zijn in 2017 al 28 kinderen met een bacteriële meningitis geïncludeerd.

* Michiel van der Flier, kinderarts infectioloog/immunoloog in het Radboudumc en coördinator van PeD-BIG, werkt tijdelijk in het Imperial College in Londen om bij te dragen aan de genetische analyse van de EUCLIDS-studie. 

* De PERFORM-studie is een nieuwe Europeses studie. Deze studie beoogt middels nieuwe genetische en eiwitanalyse technieken een verbeterde bloedtest te ontwikkelen voor de betrouwbare en vroege diagnose van ernstige bacteriële infecties bij kinderen met koorts (alleen kinderen met bacteriële infecties hebben baat bij antibiotica). De PERFORM-studie is inmiddels gestart in het Radboudumc Nijmegen en een aantal PeD-BIG centra (Franciscus Gasthuis Rotterdam, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg, Catharina Ziekenhuis Eindhoven en CWZ Nijmegen) en het Erasmus MC in Rotterdam.

* Koen van Aerde, kinderarts infectioloog/immunoloog in het Radboudumc, heeft een ESPID research fellowship verworven om een blaastest te ontwikkelen die bij kinderen met een longontsteking betrouwbaar bacteriële infecties kan onderscheiden van virus infecties.

* Merijn Bijlsma, kinderarts in het VUmc en onderzoeker in het AMC, heeft subsidie verworven voor onderzoek naar groep B streptokokken meningitis. Dit is de belangrijkste vorm van meningitis bij babies. Merijn Bijlsma zal voor zijn onderzoek landelijk samenwerken met de kinderartsen van het PeD-BIG netwerk.

 

Juli 2017

De Europese EUCLIDS-studie is afgerond. We hebben in totaal 554 kinderen in Nederland geïncludeerd. We willen u als ouders en uw kind nogmaals hartelijk danken voor uw medewerking.  We zijn samen tot een geweldig resultaat geomen. Het onderzoek aan deze materialen is nog in volle gang en gaat hopelijk mooie resultaten opleveren.

We gaan in Nederland door met het includeren van kinderen met meningitis binnen het PeD-BIG netwerk, zodat met deze gegevens en materialen nog meer onderzoek gedaan kan worden. We noemen dit de verlengde EUCLIDS-studie.

 

Dec. 2015

De EUCLIDS-studie heeft nu 3 jaar gelopen en we hebben met zijn
allen ervoor gezorgd dat er ruim 500
kinderen zijn geïncludeerd in Nederland. Dat is een prachtig resultaat,
waarmee we een goede en waardevolle bijdrage geleverd hebben aan het
EUCLIDS-consortium.

Hiervoor willen we u als ouders en uw kind hartelijk danken!

 

Dec. 2014

Er wordt hard gewerkt aan de EUCLIDS-studie. We zijn ook begonnen om kinderen retrospectief te includeren.

Ondertussen zijn er 48 deelnemende ziekenhuizen, waaronder 5 IC-afdelingen: Erasmus mc - Radboudumc - VU mc - UMC Utrecht - UMC Groningen.

Het totale aantal inclusies, incl. retrospectief, is 268. Dat is fantastisch!

 

1 juni 2013

De EUCLIDS studie, die binnen het PeD-BIG netwerk wordt uitgevoerd, loopt goed. Er zijn ondertussen al 45 ziekenhuizen die deelnemen. Er zijn 152 kinderen geïncludeerd: 86 op de algemene afdelingen en 66 op de intensive care afdelingen.

 

4 maart 2013

Inclusie in de EUCLIDS studie door het PeD-BIG netwerk loopt vandaag 4 maanden.

Inmiddels nemen al 31 ziekenhuizen deel aan het PeD-BIG netwerk. Er zijn de afgelopen 4 maanden meer dan 40 kinderen in de studie geincludeerd.

 

1 november 2012

Patient inclusie door het PeD-BIG netwerk voor de EUCLIDS studie is geopend in 2 centra UMC Radboud en ErasmusMC

kinderartsen